Luizencontrole

Brrrr….luizen!

Een regelmatig terugkerend probleem op onze school is hoofdluis. Menigeen krijgt al kriebels bij het lezen van dit stuk, want dat het naar en ongemakkelijk is, staat buiten kijf.

Ons luizen-protocol

In de week na iedere vakantie worden de haren van alle kinderen per groep gecontroleerd door een aantal luizenmoeders. Worden er neten (luizeneitjes) in het haar van uw kind gezien, dan krijgt u een belletje van de betreffende luizenmoeder. Worden er lopende luizen gezien in het haar van uw kind, dan krijgt u een belletje van school. We verzoeken u dan dringend zo snel mogelijk over te gaan tot behandeling. Onze luizenmoeders zijn zeer discreet en delen hun bevindingen nooit met uw kind, andere leerlingen en/of andere ouders.

De behandeling

De best mogelijke remedie tegen hoofdluis is behandelen met een shampoo, die u bij de drogist of apotheek kunt komen. En dit herhalen conform voorschrift van de fabrikant. Daarnaast dient u de haren dagelijks te kammen met een luizen/netenkam.

Rode kaart

In groepen waar neten en/of lopende luizen worden geconstateerd, ontvangen alle ouders een mailtje met een “rode kaart”. Dit is niet bedoeld als afstraffing, maar als attendering. Ontvangt u deze rode kaart in uw mailbox? Controleer dan uw eigen kind regelmatig op neten en/of luizen. Na twee weken volgt in de groep een her controle plaats door de luizenmoeders, en worden de haren van alle kinderen weer gecontroleerd. Het hierboven beschreven protocol treedt dan weer in werking.

Taboe

Hoofdluis is niets om je voor te schamen. Ook niets om je schuldig over te voelen. Luizen komen nu eenmaal voor in de schoonste haren. Merkt u (extreme) jeuk, neten of hoofdluis op bij een vriendje of vriendinnetje van uw kind dat bij u thuis komt spelen? Geef het dan door aan de betreffende ouder(s). U zou toch ook graag willen weten als dit bij uw kind opgemerkt wordt?

Merkt u zelf neten en/of luizen op in het haar van uw kind? Geef het dan z.s.m. aan ons door. Wij kunnen dan het protocol in werking stellen.

Klik hier voor het stappenplan hoofdluis-behandeling